Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

Relacja z wydarzenia w Warszawie / 17 września – 84. rocznica agresji sowieckiej na Polskę

Dnia 17 września 2023 roku, przy skwerze Matki Sybiraczki,...

Nasz dom dla uchodźców w TVP3

12.03.22 r. TVP3 wyemitowała reportaż z kończącego się remontu...

Odwiedziny w American School of Warsaw w Bielawie

Dziś mamy z dziećmi z naszego Ośrodka Polska360 dla...

Zbiórka trwa

W dniu wczorajszym dary zebrane w Szkole Podstawowej nr...

W dniu dzisiejszym obchodzimy po raz jedenasty Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych – działaczy i żołnierzy podziemia niepodległościowego, którzy sprzeciwili się powojennej okupacji sowieckiej naszego kraju, oderwaniu od Polski Kresów Wschodnich i wprowadzeniu rządów komunistycznych.

Żołnierzami Wyklętymi – Niezłomnymi nazywamy ofiary stalinowskich zbrodni i więzień, ale pamiętajmy także, że nimi są także żołnierze Armii Krajowej (głównie z Kresów Wschodnich), którzy po II wojnie światowej dostali się do niewoli sowieckiej i w latach 1944-1959 odbywali często kilkunastoletnie wyroki w najcięższych łagrach sowieckich.

Członkowie naszego Stowarzyszenia – Łagiernicy Żołnierze AK – jak sami siebie od lat nazywają.

Kochani Kombatanci, w dniu Waszego święta dziękujemy bardzo za Waszą służbę na rzecz Niepodległej Polski, za przetrwanie męczarni w sowieckich więzieniach i obozach. Za świadectwo, którym od lat się z nami dzielicie. Życzymy Wam wiele zdrowia i wszelkiej pomyślności ! 200 lat !

Zmarłym wieczna pamięć i chwała. Cześć Ich Pamięci.

Wszystkich prosimy – Wspomnijmy dziś wszystkich Żołnierzy Wyklętych Niezłomnych, w tym trudnym czasie ponownej inwazji sowieckiej – tym razem na Ukrainę.

O godz. 12.00 zapraszamy Wszystkich Państwa do obejrzenia na naszym profilu bezpośredniej transmisji z uroczystego otwarcia Muzeum Żołnierzy Wyklętych w Ostrołęce.

Chwała Bohaterom !

Zarząd Stowarzyszenia