Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

Projekt „Język Polski, Historia i Kultura – warsztaty online – 2020”

Miło jest nam poinformować Państwa, iż nasza Fundacja dzięki...

Pomagamy i pragniemy pomagać dalej!

Dziś w nocy delegacja Fundacji Polska360 z Prezesem Arturem...

„Historia Jednej Piosenki 2021”

W imieniu Fundacji Polska360 również serdecznie zapraszamy. Szanowni Państwo! Stowarzyszenie Łagierników...

Piknik integracyjny

Dzisiaj odbył się piknik integracyjny dla mieszkańców Konstancina-Jeziornej oraz...

W dniu dzisiejszym obchodzimy po raz jedenasty Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych – działaczy i żołnierzy podziemia niepodległościowego, którzy sprzeciwili się powojennej okupacji sowieckiej naszego kraju, oderwaniu od Polski Kresów Wschodnich i wprowadzeniu rządów komunistycznych.

Żołnierzami Wyklętymi – Niezłomnymi nazywamy ofiary stalinowskich zbrodni i więzień, ale pamiętajmy także, że nimi są także żołnierze Armii Krajowej (głównie z Kresów Wschodnich), którzy po II wojnie światowej dostali się do niewoli sowieckiej i w latach 1944-1959 odbywali często kilkunastoletnie wyroki w najcięższych łagrach sowieckich.

Członkowie naszego Stowarzyszenia – Łagiernicy Żołnierze AK – jak sami siebie od lat nazywają.

Kochani Kombatanci, w dniu Waszego święta dziękujemy bardzo za Waszą służbę na rzecz Niepodległej Polski, za przetrwanie męczarni w sowieckich więzieniach i obozach. Za świadectwo, którym od lat się z nami dzielicie. Życzymy Wam wiele zdrowia i wszelkiej pomyślności ! 200 lat !

Zmarłym wieczna pamięć i chwała. Cześć Ich Pamięci.

Wszystkich prosimy – Wspomnijmy dziś wszystkich Żołnierzy Wyklętych Niezłomnych, w tym trudnym czasie ponownej inwazji sowieckiej – tym razem na Ukrainę.

O godz. 12.00 zapraszamy Wszystkich Państwa do obejrzenia na naszym profilu bezpośredniej transmisji z uroczystego otwarcia Muzeum Żołnierzy Wyklętych w Ostrołęce.

Chwała Bohaterom !

Zarząd Stowarzyszenia