Historia jednej piosenki oraz wspomnień Bohatera 2023 – relacja

„Ossów 1920-2020” – Koncert z okazji 100. Rocznicy Bitwy Warszawskiej, 20.09.2020 r.

W niedzielę 20 września 2020 r. odbył się koncert...

Polska360 – Pomagamy, edukujemy i wspieramy

Fundacja Polska360 już niemal od momentu rozpoczęcia agresji ze...

Obóz językowo-historyczny dla polskich dzieci z Białorusi „W drodze do Niepodległej”

W dniach 13-19 sierpnia mieliśmy okazję organizować wyjątkowy projekt,...

84. rocznica napaści sowieckiej na Polskę oraz Światowy Dzień Sybiraka

W dniu 17.09 odbędą się uroczystości upamiętniające 84. rocznice...

Zakończyła się kolejna edycja projektu „Historia jednej piosenki oraz wspomnień Bohatera” zorganizowanego przez Fundację Polska360. W tym roku projekt składał się z kilku odrębnych części: 4 odcinków muzycznych, słuchowiska, rozmowy z Bohaterem oraz warsztatów muzycznych.

Pierwszą z nich stanowił tytułowy cykl audycji muzycznych, przybliżających cztery znane polskie utwory patriotyczne. W dniach 11-14.11.2023 roku na stronie Facebook i kanale YouTube Fundacji Polska360 ukazywały się kolejne odcinki poświęcone konkretnej pieśni o tematyce patriotycznej lub wojskowej, w tym roku sięgnęliśmy po znane i lubiane pieśni z okresu Powstania Warszawskiego. Każdy z odcinków zawierał historię danego utworu i jego twórców, rozmowę z zaproszonymi przez nas Artystami oraz wykonanie pieśni w przygotowanej wcześniej aranżacji.

W ramach cyklu „Historia Jednej Piosenki” edycji 2023 –  Fundacji Polska360 wyemitowane zostały następujące odcinki:

Odcinek I – „Marsz Mokotowa”, wykonawca: Aleksandra Juchniewicz

Odcinek II – „Piosenka o mojej Warszawie”, wykonawca: Kamil Kilian

Odcinek III – „Dorota”, wykonawca: Paulina Jankowska

Odcinek IV – „Hymn Szarych Szeregów”, wykonawca: Kinga Kisiel

Cykl muzycznych spotkań z historią jest wyjątkowym sposobem na poznawanie dziejów naszego narodu. Wierzymy, że „Historia Jednej Piosenki” po raz kolejny przypadła Państwu do gustu, dostarczyła niezapomnianych wrażeń i pozwoliła zapoznać się nie tylko z dziejami znanych pieśni, ale także z młodymi, zdolnymi Artystami i pięknymi wykonaniami piosenek.

Drugą część tegorocznej edycji projektu „Historia Jednej Piosenki oraz wspomnień Bohatera”, która składała się ze słuchowiska, wywiadu oraz warsztatów muzycznych rozpoczęliśmy od  opowieści w formie słuchowiska, które powstało na podstawie autentycznych wspomnień. W tym roku Bohaterem, któremu oddaliśmy głos był Kazimierz Chmura ps. “Julek” – radiotelegrafista Okręgu Lwowskiego AK, który po aresztowaniu przez NKWD w 1945 roku spędził 10 lat w sowieckich łagrach i na zesłaniu.

Słuchowisko:

W ramach „Historii jednej piosenki oraz wspomnień Bohatera” odbyły się także warsztaty muzyczne z piosenką „Serce w plecaku”. Spotkanie poprowadził Mirosław Grabski, profesjonalny wokalista i nauczyciel śpiewu. Podczas warsztatów zaprezentowana została historia popularnego utworu oraz losy jego autorów. Nauka tekstu, rytmu, melodii utworu przeprowadzona została w profesjonalny i przystępny dla każdego sposób.

Warsztaty prowadzone przez Mirosława Grabskiego:

Kolejna cześć  projektu, czyli na „Rozmowę z Bohaterem” (webinarium), składał się wywiad z Panią Marią Sobolewską, Honorową Prezes Związku Sybiraków o. Wołomin. W czasie rozmowy mieliśmy okazję poznać historię Pani Marii od momentu, gdy jako 8-miesięczna dziewczynka została zesłana wraz z rodzicami przez NKWD na daleką Syberię, aż do momentu powrotu po 7 latach tułaczki po świecie do Polski, w rodzinne strony. Nasza Bohaterka opowiada o pobycie w Łagrach, późniejszym wzrastaniu w Afryce i powrocie do Ojczyzny po długiej podróży.

Rozmowę z Panią Marią można wysłuchać tutaj:

Partnerami projektu byli: Stowarzyszenie Łagierników Żołnierzy Armii Krajowej, Powiatowe Centrum Kultury Fabryczka, Fundacja Rzeczpospolita POLONIKA, Fundacja Opieki i Jedności Kresowian. Partner medialny: Polska360tv.

Projekt  – Dofinansowano ze środków Instytutu Dziedzictwa Myśli Narodowej im. Romana Dmowskiego i Ignacego Jana Paderewskiego w ramach Funduszu Patriotycznego – edycja 2023 Wolność po polsku.

Serdecznie dziękujemy wszystkim osobom, które przyczyniły się do powstania i realizacji projektu „Historia jednej piosenki oraz wspomnień Bohatera”- edycja 2023.