„Historia Jednej Piosenki oraz wspomnień Bohatera”

Niespodzianka z Teksasu

18.06.2022 r. gościliśmy w naszym Ośrodku dla uchodźców w...

IV Międzynarodowy Festiwal Pamięci „Walczącym o Niepodległość”(I i II część) – relacja

W dniach 17-19.11.2021 r. odbył się IV Międzynarodowy Festiwal...

Podziękowania – Kijów, 5.03.2022 r.

Państwowa Policja Ukrainy Kijów, 5.03.2022 r.Komenda Główna Policji w...

Warsztaty edukacyjne i wystawa „Kresy Wschodnie II RP – ich historia i zagłada” Białobrzegi, 13-16.08.2019 r.

Na zaproszenie naszej Fundacji w dniach 13-16.08.2019 r. przybyła...

Fundacja Polska360 rusza z nową edycją projektu „Historia Jednej Piosenki oraz wspomnień Bohatera”. Już niebawem ukaże się pięć odcinków poświęconych pieśniom patriotycznym i wojskowym. W każdym z nich poznamy bliżej historię danego utworu, losy jego twórców oraz wysłuchamy wykonania w aranżacji zaproszonych młodych Artystów.

W drugiej części projektu wysłuchamy  „słuchowisk”,  autentycznych, wzruszających wspomnień 4 postaci – Żołnierzy AK, które walczyły o wolność i niepodległość RP w czasie i po II wojnie światowej.

Całość projektu będzie można obejrzeć i posłuchać na specjalnie dedykowanej stronie poświęconej projektowi,  na której  sukcesywnie będą pojawiały się prezentacje video oraz słuchowiska – www.hjp.polska360.com.pl

Cykl „Historia Jednej Piosenki” Fundacji Polska360 poświęcony będzie utworom: „Pieśń Konfederatów Barskich”, „Wojenko, wojenko…”, „Kołysanka Leśna” („Dziś do ciebie przyjść nie mogę”), „Hej chłopcy bagnet na broń” oraz „Miejcie Nadzieję”.

Natomiast cykl słuchowisk „Historia Wspomnień Bohatera” to historia wspaniałych,  dzielnych  czterech Kobiet:
płk Stefanii Szantyr Powolnej, płk Weroniki Sebastianowicz, ppłk Stanisławy Kociełowicz oraz   mjr Natalii Zarzyckiej.

Partnerami projektu są: Stowarzyszenie Łagierników Żołnierzy Armii Krajowej, Powiatowe Centrum Kultury Fabryczka, Fundacja Wsparcia Historii i Kultury Polskiej, a także Fundacja Opieki i Jedności  Kresowian. Partner medialny: Polska360TV.

Dofinasowanie: MKIDN, IDMN, FP

Dofinansowano ze środków Instytutu Dziedzictwa Myśli Narodowej im. Romana Dmowskiego i Ignacego Jana Paderewskiego w ramach Funduszu Patriotycznego.

Bardzo dziękujemy wszystkich za wszelakie wsparcie oraz pomoc  podczas realizacji projektu.