IV Międzynarodowy Festiwal Pieśni Pamięci „Walczącym o Niepodległość” – (cz. III) Koncert finałowy konkursu „Pieśni Patriotycznej” – relacja

„Historia Jednej Piosenki 2021”

W imieniu Fundacji Polska360 również serdecznie zapraszamy. Szanowni Państwo! Stowarzyszenie Łagierników...

Koncert „Wyklęte i Zakazane”

Fundacja Polska360, Fundacja Canto Pro Classica oraz Centrum Dialogu...

Pomoc dla Ukrainy

Wolontariusze naszej Fundacji już po raz kolejny przekazywali dary...

Zapraszamy na IV Międzynarodowy Festiwal Pieśni Pamięci „Walczącym o Niepodległość”

Szanowni Państwo! W imieniu głównego organizatora Stowarzyszenia Łagierników Żołnierzy Armii...

19.11.2021 r. w ramach IV Międzynarodowego Festiwalu Pieśni Pamięci „Walczącym o Niepodległość” odbył się koncert finałowy konkursu wokalnego „Pieśni Patriotycznej”. Swój udział w konkursie zgłosiło wielu zdolnych młodych artystów, jednak do finału mogło wejść tylko dziesięcioro spośród nich. Jury w składzie: Teresa Krasowska – przewodnicząca jury, Maciej Wróblewski i Michał Steciak ogłosiło, że do walki o cenne nagrody zakwalifikowali się: Sandra Aleksanderek, Martyna Fijałkowska, Jarosław Gołoś, Bożena Worono, Przemysław Kuzia, Aleksandra Muszyńska, Maria Stasiak, Wiktoria Skowron, Julia Tłuczkiewicz oraz Paulina Tsimokhina.

Tegoroczne wydarzenie zostało objęte Patronatem Honorowym przez Starostę Wołomińskiego Adama Lubiaka.

Konkurs wokalny „Pieśni Patriotycznej” był częścią IV Międzynarodowego Festiwalu Pamięci „Walczącym o Niepodległość”. Cały Festiwal trwał trzy dni i odbył się w wyjątkowej formule – online. Dzięki temu mogliśmy wspólnie przeżywać poruszające chwile podczas koncertów, przebywając w swoich domach. Podczas dwóch pierwszych dni wysłuchaliśmy koncertów polskich chórów i zespołów z ziem Kresów Wschodnich I i II Rzeczypospolitej. Na scenie zobaczyliśmy artystów z Ukrainy i Litwy, Trzeciego dnia Festiwalu wspólnie wysłuchaliśmy koncertu finałowego konkursu wokalnego „Pieśni Patriotycznej”.

Rywalizacja w finale była bardzo zacięta, a poziom niesamowicie wyrównany. Młodzi artyści wykonali szereg poruszających utworów takich jak: „Ptakom podobni”, „Biały krzyż”, „Egzekucja w Markowej” czy „Kwiaty ojczyste”. Jury miało trudny orzech do zgryzienia, jednak musiało wybrać spośród tej dziesiątki laureatów I, II i III miejsca. Gdy jurorzy dyskutowali i podejmowali ostateczne decyzje, na scenie wystąpili uczestnicy I i II edycji konkursu „The Voice of Powiat” organizowanego przez Powiatowe Centrum Kultury „Fabryczka” w Wołominie. Młodzi artyści wykonali dwa utwory: „Miasto 44” oraz „W Imię Ojca”.

Ostatecznie po długiej naradzie jury ogłosiło wyniki. Miejsca na podium Konkursu Pieśni Patriotycznej IV Festiwalu „Walczącym o Niepodległość” w 2021 r. zajęli:

I miejsce – Julia Tłuczkiewicz

II miejsce – Sandra Aleksanderek

III miejsce – Aleksandra Muszyńska

Wyróżnienie Jury otrzymała Martyna Fijałkowska

Nagrodę specjalną Starosty Wołomińskiego Adama Lubiaka otrzymał Jarosław Gołoś

Serdecznie gratulujemy laureatom, a wszystkim finalistom i uczestnikom dziękujemy za udział. Poziom konkursu był bardzo wysoki, a to dobra zapowiedź następnej edycji.

W tym roku, tak jak w poprzednich latach, na scenie zobaczyliśmy bardzo zdolnych artystów, którym nie są obce wartości patriotyczne. Miłość do Ojczyzny oraz dzieje naszych przodków można szerzyć również poprzez sztukę. Uczestnicy konkursu wokalnego „Pieśni Patriotycznej” są tego doskonałym przykładem. Dziękujemy!

Projekt został zorganizowany przez Stowarzyszenie Łagierników Żołnierzy AK, a jego partnerami byli: Teatr Wielki w Łodzi, Starostwo Powiatowe w Wołominie, Dom Polski w Barze, Wielofunkcyjny Ośrodek Kultury w Rudominie, Fundacja Polska360, Powiatowe Centrum Kultury Fabryczka, Fundacja Wsparcia Historii i Kultury Polskiej oraz Fundacja Opieki i Jedności Kresowian. Partnerem medialnym natomiast była Polska360TV.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury w ramach programu „Muzyka”, realizowanego przez Narodowy Instytut Muzyki i Tańca”.

Dziękujemy wszystkim za okazane wsparcie i zaangażowanie w realizację tego projektu.

Nagrania wszystkich koncertów dostępne są (w jednym miejscu) na stronie Festiwalu www.festiwalniepodleglosc.pl (w zakładce „koncerty-video”).