KOLEJARZE – ZAPOMNIANI BOHATEROWIE RZECZYPOSPOLITEJ

„Surkonty 2019 – Pamiętajmy o bohaterach” 75 rocznica bitwy pod Surkontami

W dniach 16-19.08.2019 r. nasza Fundacja wraz ze Stowarzyszeniem...

Koncert „Pamiętajmy” – Węgrów, 07.09.2021 r.

We wtorek 7 września odbył się koncert „Pamiętajmy” zorganizowany...

Obchody Narodowego Święta Niepodległości

OBCHODY NARODOWEGO ŚWIĘTA NIEPODLEGŁOŚCI – 10-12.11.2019 R. Projekt Obchody Jedności...

XXXIV MIĘDZYNARODOWY ZJAZD ŁAGIERNIKÓW ŻOŁNIERZY AK – RELACJA

W dniu 30 maja z różnych części Kresów II...

BAZA BIOGRAFICZNA KOLEJARZY

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z elektroniczną „Bazą Kolejarzy – Zapomnianych Polskich Bohaterów”, dostępną od dzisiaj dla wszystkich zainteresowanych na stronie internetowej naszej Fundacji.

Baza jest zwieńczeniem I etapu prac członków naszej Fundacji nad upamiętnieniem polskich kolejarzy zasłużonych w XX w. w walce o niepodległość Ojczyzny w setną rocznicę wydarzeń 1918 r. W formie indywidualnych biogramów mogą zapoznać się Państwo z losami przedwojennych i powojennych pracowników PKP z całej Polski, którzy w imię niezawisłości Ojczyzny walczyli z bronią w ręku w Legionach Piłsudskiego, Armii gen. Hallera, wojnie polsko-bolszewickiej 1920 r., kampanii wrześniowej 1939 r. czy w Polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie. Byli uczestnikami konspiracji pod okupacją sowiecką i niemiecką, walczyli w Powstaniu Warszawskim, byli więźniami niemieckich, sowieckich i stalinowskich więzień i obozów, ofiarami naszych okupantów.

Wszyscy oni zasłużyli na pamięć. W większości nie są znani szerokiemu gronu Polaków. Mamy nadzieję, że nasz projekt przywróci Ich zbiorowej pamięci.

Zawarte w Bazie biogramy powstały dzięki współpracy naszej Fundacji z rodzinami dawnych kolejarzy, z Archiwum PKP w Sosnowcu, archiwami polskimi i zagranicznymi, a także z archiwami lokalnymi i społecznymi. Wszystkim osobom i instytucjom, które wsparły nasz projekt, bardzo dziękujemy. Szczególne podziękowania kierujemy do Fundacji Grupy PKP, która finansowo wsparła realizowany przez nas projekt.

Pragniemy stale rozbudowywać naszą „Bazę Kolejarzy – Zapomnianych polskich bohaterów”. Zapraszamy Państwa do współtworzenia naszego projektu i przesyłania danych znanych Państwu kolejarzy zasłużonych w służbie na rzecz niepodległości Ojczyzny. Informacje prosimy przesyłać na adres : projekty@akfundacjakresy.pl.