Obóz dla polskich dzieci z Białorusi cz. 2

„Surkonty 2019 – Pamiętajmy o bohaterach” 75 rocznica bitwy pod Surkontami

W dniach 16-19.08.2019 r. nasza Fundacja wraz ze Stowarzyszeniem...

Obóz dla polskich dzieci z Białorusi cz. 2

Każdy dzień obozu naszej Fundacji dla dzieci polskich z...

Warsztaty edukacyjne online-kontynuacja 2022

Miło jest nam poinformować Państwa, iż nasza Fundacja dzięki...

84. rocznica napaści sowieckiej na Polskę oraz Światowy Dzień Sybiraka

W dniu 17.09 odbędą się uroczystości upamiętniające 84. rocznice...

Każdy dzień obozu naszej Fundacji dla dzieci polskich z Białorusi jest pełen atrakcji i ciekawej edukacji. Nasza kadra zadbała, aby dzieci każdego dnia poznały bliżej ciekawe postacie Polaków z różnych dziedzin. Mogą się stać dla każdego z uczestników wzorem do naśladowania.

W poniedziałek 8 sierpnia bohaterami dnia byli Mikołaj Kopernik i Janusz Kusociński. Historia żyjącego w XV wieku wielkiego polskiego i światowego uczonego, który zrewolucjonizował astronomię, a następnie wizyta w Centrum Nauki jego imienia w Warszawie to był zastrzyk trudnych nauk ścisłych przez zabawę. Następnie zachęciliśmy dzieci do poznania postaci wybitnego, przedwojennego sportowca polskiego, dziennikarza – Janusza Kusocińskiego. To postać nietuzinkowa – mistrz olimpijski, żołnierz.

Wtorek był dniem obozowych nowych technologii. Nasi podopieczni poznali wyjątkowe miejsce – FPS Center i mogli poznać aktywności e-sportowe. To były zupełnie nowe doznania. Następnie gry terenowe pełne ciekawych zadań. To był intensywny dzień 🙂

Środa 10.08.2022 to spotkanie z polskimi górami w środku Warszawy. Bohaterką dnia była wielka Polka – Wanda Rutkiewicz. Po poznaniu jej postaci dzieci miały możliwość spotkania się z ratownikami Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego – były ciekawe filmy, relacje z wypraw, pokazy sprzętu. Po tym dzieci mogły osobiście spróbować swych sił na ściance wspinaczkowej. Działo się!

Każdy dzień obozu kończymy nauką i zabawą z językiem polskim. Przed nami kolejne pełne atrakcji dni.

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa – konkursu Kancelarii Prezesa Rady Ministrów „Polonia i Polacy za granicą – Wypoczynek letni 2022”. Dziękujemy !