Obóz dla polskich dzieci z Białorusi cz. 2

Efekty zbiórki, 02.03.22 r. – dziękujemy !

Wczoraj odebraliśmy dary zebrane w Szkołach Podstawowych nr 1,...

Piknik historyczny „ZwyciężyliśMY” i uroczystości rocznicowe

z okazji 82 rocznicy inwazji sowieckiej na Polskę17.09.2021 r.,...

„Koncert Jedności i Pokoju” 24.10.2022 r. godz. 19:00

Szanowni Państwo, Fundacja Polska360 zaprasza serdecznie  24.10.2022 r.  o godz. 19:00...

RELACJA z „KONCERTU JEDNOŚCI I POKOJU”- WĘGRÓW 2022

…Mówimy głośne TAK dla solidarności i pokoju Razem jesteśmy w...

Każdy dzień obozu naszej Fundacji dla dzieci polskich z Białorusi jest pełen atrakcji i ciekawej edukacji. Nasza kadra zadbała, aby dzieci każdego dnia poznały bliżej ciekawe postacie Polaków z różnych dziedzin. Mogą się stać dla każdego z uczestników wzorem do naśladowania.

W poniedziałek 8 sierpnia bohaterami dnia byli Mikołaj Kopernik i Janusz Kusociński. Historia żyjącego w XV wieku wielkiego polskiego i światowego uczonego, który zrewolucjonizował astronomię, a następnie wizyta w Centrum Nauki jego imienia w Warszawie to był zastrzyk trudnych nauk ścisłych przez zabawę. Następnie zachęciliśmy dzieci do poznania postaci wybitnego, przedwojennego sportowca polskiego, dziennikarza – Janusza Kusocińskiego. To postać nietuzinkowa – mistrz olimpijski, żołnierz.

Wtorek był dniem obozowych nowych technologii. Nasi podopieczni poznali wyjątkowe miejsce – FPS Center i mogli poznać aktywności e-sportowe. To były zupełnie nowe doznania. Następnie gry terenowe pełne ciekawych zadań. To był intensywny dzień 🙂

Środa 10.08.2022 to spotkanie z polskimi górami w środku Warszawy. Bohaterką dnia była wielka Polka – Wanda Rutkiewicz. Po poznaniu jej postaci dzieci miały możliwość spotkania się z ratownikami Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego – były ciekawe filmy, relacje z wypraw, pokazy sprzętu. Po tym dzieci mogły osobiście spróbować swych sił na ściance wspinaczkowej. Działo się!

Każdy dzień obozu kończymy nauką i zabawą z językiem polskim. Przed nami kolejne pełne atrakcji dni.

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa – konkursu Kancelarii Prezesa Rady Ministrów „Polonia i Polacy za granicą – Wypoczynek letni 2022”. Dziękujemy !