W czasie pandemii pomagamy Sybirakom

75 Rocznica Operacji „Ostra Brama” – Wilno 2019

Dokładnie 75 lat temu, na początku lipca, te tysiące...

XXXIV MIĘDZYNARODOWY ZJAZD ŁAGIERNIKÓW ŻOŁNIERZY AK – RELACJA

W dniu 30 maja z różnych części Kresów II...

RELACJA z „KONCERTU JEDNOŚCI I POKOJU”- WĘGRÓW 2022

…Mówimy głośne TAK dla solidarności i pokoju Razem jesteśmy w...

Obóz dla dzieci i młodzieży „Wielcy Polacy inspiracją dla młodych pokoleń”

W dniach 6 - 13 sierpnia 2022 r. nasza...

Miło nam poinformować, iż nasza Fundacja, dzięki wsparciu finansowemu Zarządu Województwa Mazowieckiego w ramach realizacji zadań publicznych mających na celu zwalczanie, przeciwdziałanie lub usuwanie skutków pandemii COVID-19, mogła otoczyć we wrześniu 2020 r. regularną, codzienną opieką i dowozem obiadokolacji 18 Sybiraków z pow. wołomińskiego koło Warszawy. Cieszymy się, że w obecnej sytuacji trwającego w Polsce stanu epidemii i szczególnego narażenia osób starszych na zachorowanie na koronawirusa, mogliśmy wesprzeć starsze osoby i ułatwić im codzienne funkcjonowanie.

Osoby, do których skierowana została opieka, są osobami, które w okresie swego dzieciństwa lub młodości doświadczyły tragedii masowych deportacji obywateli polskich przez Sowietów na Sybir i do Kazachstanu, gdzie następnie przebywały przez 5-6 lat wraz z rodzinami niszczeni morderczą pracą, chorobami i głodem. W powojennej Polsce, do której trafili w ramach repatriacji w latach 1945-46, nie mogli mówić o swych tragicznych losach zagrożeni utratą prawa do studiów, lepszej pracy, inwigilacją przez SB. Cierpieli z powodu powikłań po zesłaniach. Skutki tragicznych warunków przymusowej pracy w ZSRR odczuwają coraz intensywniej. Omawiana przez nas grupa Sybiraków nie była w czasie pandemii przed realizacją naszego zadania objęta żadną pomocą. Tym bardziej cieszy nas, że mogliśmy im w tym trudnym okresie pomóc. Udowodnić, że nam młodszym zależy na ich bezpieczeństwie i zdrowiu.

Dziękujemy Kołu Związku Sybiraków w Wołominie za współpracę.

Zespół Fundacji

Zadanie współfinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego