W czasie pandemii pomagamy Sybirakom

Święto Żołnierzy Wyklętych – Kresowych Żołnierzy Niezłomnych

Za nami, dziesiąte już obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy...

Zaproszenie – projekt muzyczny Koncert „Jedności i Pokoju”

Szanowni Państwo, Już w niedzielę 29.10.2023 r. o godz. 17:00 Fundacja Polska360...

Podziękowania od Żytomierza

Zarząd naszej Fundacji otrzymał w dniu dzisiejszym list od...

Tanecznym krokiem przez Polskę i Kresy

Fundacja Polska360 pragnie zaprosić na wydarzenie taneczno-muzyczne pt. „Tanecznym krokiem przez...

Miło nam poinformować, iż nasza Fundacja, dzięki wsparciu finansowemu Zarządu Województwa Mazowieckiego w ramach realizacji zadań publicznych mających na celu zwalczanie, przeciwdziałanie lub usuwanie skutków pandemii COVID-19, mogła otoczyć we wrześniu 2020 r. regularną, codzienną opieką i dowozem obiadokolacji 18 Sybiraków z pow. wołomińskiego koło Warszawy. Cieszymy się, że w obecnej sytuacji trwającego w Polsce stanu epidemii i szczególnego narażenia osób starszych na zachorowanie na koronawirusa, mogliśmy wesprzeć starsze osoby i ułatwić im codzienne funkcjonowanie.

Osoby, do których skierowana została opieka, są osobami, które w okresie swego dzieciństwa lub młodości doświadczyły tragedii masowych deportacji obywateli polskich przez Sowietów na Sybir i do Kazachstanu, gdzie następnie przebywały przez 5-6 lat wraz z rodzinami niszczeni morderczą pracą, chorobami i głodem. W powojennej Polsce, do której trafili w ramach repatriacji w latach 1945-46, nie mogli mówić o swych tragicznych losach zagrożeni utratą prawa do studiów, lepszej pracy, inwigilacją przez SB. Cierpieli z powodu powikłań po zesłaniach. Skutki tragicznych warunków przymusowej pracy w ZSRR odczuwają coraz intensywniej. Omawiana przez nas grupa Sybiraków nie była w czasie pandemii przed realizacją naszego zadania objęta żadną pomocą. Tym bardziej cieszy nas, że mogliśmy im w tym trudnym okresie pomóc. Udowodnić, że nam młodszym zależy na ich bezpieczeństwie i zdrowiu.

Dziękujemy Kołu Związku Sybiraków w Wołominie za współpracę.

Zespół Fundacji

Zadanie współfinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego