Świąteczna pomoc Polakom Na Białorusi – 2020

Ośrodek Polska360 w Konstancinie – postępy prac, pierwsi podopieczni.

Dzięki wsparciu całego, naszego zespołu, wolontariuszy (także naszych podopiecznych...

„Historia wspomnień Bohatera” – intro

Szanowni Państwo, Fundacja Polska360 zaprasza wszystkich bardzo serdecznie na nowy...

Nasz dom dla uchodźców w TVP3

12.03.22 r. TVP3 wyemitowała reportaż z kończącego się remontu...

Obóz dla dzieci i młodzieży z Ukrainy „Polacy z Ukrainy – rozwój młodego pokolenia”

W dniach 21-28 sierpnia 2022 r. młodzież z Kulturalno-Oświatowego...

Szanowni Państwo,

Miło nam poinformować, że dary oraz pomoc finansowa zostały przekazane Kombatantom i Sybirakom na Grodzieńszczyźnie w ramach akcji “Polacy Kresowym Rodakom”. W dniu wczorajszym harcerze z Lidy z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa przekazali dary Weteranom Armii Krajowej oraz Sybirakom. Harcerze także w imieniu nas wszystkich przekazali środki pieniężne na leki, środki dezynfekcyjne i opłaty oraz złożyli życzenia z okazji zbliżających się świąt Wielkanocnych.

Mimo trudności, jakie napotkaliśmy przy obecnej, wielkanocnej edycji naszej zbiórki nie poddajemy się i cały czas niesiemy pomoc potrzebującym. Zakupujemy lekarstwa, obiady i inne potrzebne artykuły.

Razem z Panią Poseł Anną Milczanowską postanowiliśmy, aby część darów zebranych w akcji “Polacy Kresowym Rodakom” przekazać Kombatantom zamieszkałym w okolicach Łodzi. Dary dotarły m.in. do Pana Kapitana Jerzego Stawskiego ps.” Lubicz”.

Nasza pomoc nie dotarłaby do naszych Kombatantów na Białorusi, gdyby nie wsparcie naszych partnerów, którym z tego miejsca bardzo dziękujemy. Szczególne podziękowania składamy Panu Konsulowi Generalnemu RP w Grodnie Panu Jarosławowi Książkowi oraz Związkowi Polaków na Białorusi na czele z Panią Andżeliką Borys i Ireną Biernacką, Fundacji Pomocy i Więzi Polskiej „Kresy RP”, a także Fundacji Pamięci Historii i Kultury Polskiej na Białorusi.

W ramach akcji harcerze wraz z przedstawicielami oddziału Związku Polaków na Białorusi w Lidzie przekazali upominki Wielkanocne dla Kombatantów i Sybiraków na Grodzieńszczyźnie, przygotowane we współpracy z naszą Fundacją. Akcję wsparł również Konsulat Generalny RP w Grodnie. Paczki zostały przekazane przez wolontariuszy „bezkontaktowo” – byli wyposażeni w maseczki i rękawiczki ochronne.

Mimo światowej pandemii koronawirusa i trudnych warunków najbardziej zasłużeni Polacy na Białorusi otrzymują wsparcie. Życzymy im wszystkim zdrowia!

Akcję mogliśmy przeprowadzić dzięki wsparciu PZU, któremu w imieniu obdarowanych bardzo dziękujemy. Jest to szczególnie ważne w tym trudnym dla nas wszystkim czasie.

SPONSOR AKCJI