Bitwa Warszawska i Operacja Niemeńska 1920 r.

Film edukacyjny i reportaż Ossów 1920-2020

W dniu 14.10.2020 r. miała miejsce premiera filmu edukacyjnego...

Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych 01.03.2020

Dzień 1 marca, Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych jest...

21.06.2022 r. nasza Fundacja przekazała kolejną pomoc dla uchodźców z Ukrainy przebywających w Polsce.

Tym razem artykuły żywnościowe i chemiczne dotarły do potrzebujących...

Warsztaty edukacyjne i wystawa „Kresy Wschodnie II RP – ich historia i zagłada” Białobrzegi, 13-16.08.2019 r.

Na zaproszenie naszej Fundacji w dniach 13-16.08.2019 r. przybyła...

Z przyjemnością informujemy, iż w dniach 03.08-20.10.2020 r. nasza Fundacja realizowała kolejny projekt patriotyczno-edukacyjny podkreślający wagę wydarzeń sprzed 100 lat – Bitwy Warszawskiej i Operacji Niemeńskiej 1920 r. We współpracy z Instytutem Piłsudskiego w Warszawie, Parafią Rzymskokatolicką św. Piotra z Alkantary i św. Antoniego z Padwy w Węgrowie oraz Fundacją Wsparcia Historii i Kultury Polskiej powstała kolejna, ważna w dorobku naszej organizacji wystawa plenerowa o tematyce historycznej. Powstała nieprzypadkowo. Nie tylko z uwagi na przypadającą w tym roku rocznicę, ale także pragnąc zwrócić szerokiej publiczności, a w szczególności młodzieży woj. mazowieckiego (gdzie Bitwa Warszawska się rozegrała), uwagę na znaczenie wydarzeń sprzed 100 lat, mało znane fakty związane z tym zwycięstwem, a także na mniej pamiętaną Bitwę Niemeńską, która zakończyła konflikt polsko-bolszewicki. Była ostatecznym rozstrzygnięciem, o którym zbyt mało się naszym zdaniem pamięta.

Wystawa autorstwa prof. dr hab. Wiesława Jana Wysockiego i Krzysztofa Hoffmanna prezentowana była w szkołach średnich pow. wołomińskiego i węgrowskiego. Prowadzone były także towarzyszące jej warsztaty historyczne o znaczeniu Bitwy Warszawskiej i Operacji Niemeńskiej 1920 r. Na 21 rollupach publiczność mogła poznać poszczególne etapy zmagań polskich wojsk z bolszewikami, zaangażowanie ogółu społeczeństwa polskiego, w tym kobiet, w krytycznym dla Polski momencie, sylwetki mniej znanych dowódców czy ślady pamięci w woj. mazowieckim o wydarzeniach sprzed stu lat.

Wystawie stacjonarnej towarzyszy jej wersja multimedialna wydana przez Fundację na DVD (dostępna także na stronie naszej Fundacji) oraz katalog wystawy, dystrybuowane do bibliotek, szkół i ośrodków kultury w woj. mazowieckim, na terenie Polski oraz do środowisk polskich za granicą.

Zapraszamy wszystkie zainteresowane szkoły, domy kultury i inne instytucje czy organizacje zainteresowane prezentacją wystawy do nawiązania z nami kontaktu. Fundacja wypożycza wystawę nieodpłatnie. Już teraz, po ustaniu pandemii, planowana jest jej prezentacja w innych regionach Polski oraz na dawnych Kresach.

Zarząd Fundacji bardzo dziękuje Programowi Wieloletniemu „Niepodległa” oraz Narodowemu Instytutowi Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego program PROO za dofinansowanie realizacji projektu oraz sponsorowi – Totalizatorowi Sportowemu za wsparcie finansowe powstania i promocji wystawy.

Bardzo dziękujemy także partnerom wystawy za wsparcie merytoryczne, organizacyjne i promocyjne naszego wspólnego projektu realizowanego w ramach Programu „Koalicje dla Niepodległej” na lata 2017-2022. Wspólnymi siłami zrealizowaliśmy ważny patriotyczny i edukacyjny projekt. Dziękujemy !

PARTNERZY PROJEKTU

SPONSOR WYSTAWY

Dofinansowano w ramach programu wieloletniego „Niepodległa” na lata 2014 – 2022

Zadanie finansowane ze środków otrzymanych z NIW-CRSO w ramach Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030 PROO