100 Rocznica I Powstania Śląskiego oraz Święto Wojska Polskiego

Obóz dla polskich dzieci z Białorusi cz. 2

Każdy dzień obozu naszej Fundacji dla dzieci polskich z...

Efekty zbiórki

Kochani,zebrane w ramach zbiórki Stowarzyszenia i jej partnerów dary...

Odwiedziny u rodzin z Ukrainy

W dniu 25 maja przedstawiciele Fundacja Polska360 z Prezesem...

„Ossów 1920-2020” – Koncert z okazji 100. Rocznicy Bitwy Warszawskiej, 20.09.2020 r.

W niedzielę 20 września 2020 r. odbył się koncert...

W dniu 14 sierpnia 2019 r. delegacja Fundacji Pomocy i Więzi Polskiej „Kresy RP” oraz członkowie Stowarzyszenia Łagierników Żołnierzy Armii Krajowej udali się do Katowic na setną rocznicę I Powstania Śląskiego oraz Święto Wojska Polskiego. Kombatanci zostali zaproszeni na uroczystości przez Pana Prezydenta Andrzeja Dudę.

Uroczystości Święta Wojska Polskiego przedstawiciele Stowarzyszenia i Fundacji rozpoczęli mszą świętą w kościele Świętego Józefa, sprawowaną w intencji Ojczyzny. Po krótkim odpoczynku Kombatanci udali się na Defiladę Wojska Polskiego „Wierni Polsce”, gdzie w lożach honorowych mogli podziwiać uroczysty przegląd wojsk i najnowszego sprzętu wojskowego będącego na wyposażeniu Armii Polskiej. Defilada wywarła na wszystkich wielkie wrażenie i dumę, że Polska ma tak świetnie wyposażoną armię.

Po uroczystej Defiladzie Kombatanci udali się do Zamku Myśliwskiego w Promnicach, gdzie zostali przyjęci przez Pana Prezydenta Andrzeja Dudę. Było to wyjątkowe spotkanie z przedstawicielami rządu, attache wojskowymi z różnych części świata. Było to wyjątkowe spotkanie dla ostatnich żyjących żołnierzy Armii Krajowej z Kresów II Rzeczypospolitej, którzy specjalnie na uroczystości przybyli z Lidy, Skidla oraz z odległych miast Polski.

Zarząd Fundacji Pomocy i Więzi Polskiej „Kresy RP” dziękuje Urzędowi do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych za dofinansowanie udziału kombatantów AK Łagierników w ww. obchodach. Sponsorem projektu była firma PZU S.A.

Źródło zdjęć : Fundacja Pomocy i Więzi Polskiej „Kresy RP”, Kancelaria Prezydenta RP (autorzy : Jakub Szymczuk, Grzegorz Jakubowski)