100 Rocznica I Powstania Śląskiego oraz Święto Wojska Polskiego

KOLEJARZE – ZAPOMNIANI BOHATEROWIE RZECZYPOSPOLITEJ

BAZA BIOGRAFICZNA KOLEJARZY Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z elektroniczną...

Efekty zbiórki, 02.03.22 r. – dziękujemy !

Wczoraj odebraliśmy dary zebrane w Szkołach Podstawowych nr 1,...

Dary dla ośrodka Polska360 od PKO BP i PKO Leasing S.A.

Właśnie dotarły do naszego ośrodka Polska360 dla uchodźców z...

21.06.2022 r. nasza Fundacja przekazała kolejną pomoc dla uchodźców z Ukrainy przebywających w Polsce.

Tym razem artykuły żywnościowe i chemiczne dotarły do potrzebujących...

W dniu 14 sierpnia 2019 r. delegacja Fundacji Pomocy i Więzi Polskiej „Kresy RP” oraz członkowie Stowarzyszenia Łagierników Żołnierzy Armii Krajowej udali się do Katowic na setną rocznicę I Powstania Śląskiego oraz Święto Wojska Polskiego. Kombatanci zostali zaproszeni na uroczystości przez Pana Prezydenta Andrzeja Dudę.

Uroczystości Święta Wojska Polskiego przedstawiciele Stowarzyszenia i Fundacji rozpoczęli mszą świętą w kościele Świętego Józefa, sprawowaną w intencji Ojczyzny. Po krótkim odpoczynku Kombatanci udali się na Defiladę Wojska Polskiego „Wierni Polsce”, gdzie w lożach honorowych mogli podziwiać uroczysty przegląd wojsk i najnowszego sprzętu wojskowego będącego na wyposażeniu Armii Polskiej. Defilada wywarła na wszystkich wielkie wrażenie i dumę, że Polska ma tak świetnie wyposażoną armię.

Po uroczystej Defiladzie Kombatanci udali się do Zamku Myśliwskiego w Promnicach, gdzie zostali przyjęci przez Pana Prezydenta Andrzeja Dudę. Było to wyjątkowe spotkanie z przedstawicielami rządu, attache wojskowymi z różnych części świata. Było to wyjątkowe spotkanie dla ostatnich żyjących żołnierzy Armii Krajowej z Kresów II Rzeczypospolitej, którzy specjalnie na uroczystości przybyli z Lidy, Skidla oraz z odległych miast Polski.

Zarząd Fundacji Pomocy i Więzi Polskiej „Kresy RP” dziękuje Urzędowi do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych za dofinansowanie udziału kombatantów AK Łagierników w ww. obchodach. Sponsorem projektu była firma PZU S.A.

Źródło zdjęć : Fundacja Pomocy i Więzi Polskiej „Kresy RP”, Kancelaria Prezydenta RP (autorzy : Jakub Szymczuk, Grzegorz Jakubowski)