100 Rocznica I Powstania Śląskiego oraz Święto Wojska Polskiego

„Nóż w plecy” – 80 rocznica agresji sowieckiej na Polskę 16-18.09.2019 r.

W 2019 r. mija 80 lat od wybuchu II...

Projekt „Język Polski, Historia i Kultura – warsztaty online – 2020”

Miło jest nam poinformować Państwa, iż nasza Fundacja dzięki...

Dzień Polonii i Polaków za granicą

Drodzy Polacy na całym świecie,Za nami trudny rok pandemii....

„Historia Jednej Piosenki 2021”

W imieniu Fundacji Polska360 również serdecznie zapraszamy. Szanowni Państwo! Stowarzyszenie Łagierników...

W dniu 14 sierpnia 2019 r. delegacja Fundacji Pomocy i Więzi Polskiej „Kresy RP” oraz członkowie Stowarzyszenia Łagierników Żołnierzy Armii Krajowej udali się do Katowic na setną rocznicę I Powstania Śląskiego oraz Święto Wojska Polskiego. Kombatanci zostali zaproszeni na uroczystości przez Pana Prezydenta Andrzeja Dudę.

Uroczystości Święta Wojska Polskiego przedstawiciele Stowarzyszenia i Fundacji rozpoczęli mszą świętą w kościele Świętego Józefa, sprawowaną w intencji Ojczyzny. Po krótkim odpoczynku Kombatanci udali się na Defiladę Wojska Polskiego „Wierni Polsce”, gdzie w lożach honorowych mogli podziwiać uroczysty przegląd wojsk i najnowszego sprzętu wojskowego będącego na wyposażeniu Armii Polskiej. Defilada wywarła na wszystkich wielkie wrażenie i dumę, że Polska ma tak świetnie wyposażoną armię.

Po uroczystej Defiladzie Kombatanci udali się do Zamku Myśliwskiego w Promnicach, gdzie zostali przyjęci przez Pana Prezydenta Andrzeja Dudę. Było to wyjątkowe spotkanie z przedstawicielami rządu, attache wojskowymi z różnych części świata. Było to wyjątkowe spotkanie dla ostatnich żyjących żołnierzy Armii Krajowej z Kresów II Rzeczypospolitej, którzy specjalnie na uroczystości przybyli z Lidy, Skidla oraz z odległych miast Polski.

Zarząd Fundacji Pomocy i Więzi Polskiej „Kresy RP” dziękuje Urzędowi do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych za dofinansowanie udziału kombatantów AK Łagierników w ww. obchodach. Sponsorem projektu była firma PZU S.A.

Źródło zdjęć : Fundacja Pomocy i Więzi Polskiej „Kresy RP”, Kancelaria Prezydenta RP (autorzy : Jakub Szymczuk, Grzegorz Jakubowski)