Szlak Pamięci Nowogródzkiej AK – kontynuacja 2021 r.

Piknik historyczny „ZwyciężyliśMY” i uroczystości rocznicowe

z okazji 82 rocznicy inwazji sowieckiej na Polskę17.09.2021 r.,...

Obchody Narodowego Święta Niepodległości

OBCHODY NARODOWEGO ŚWIĘTA NIEPODLEGŁOŚCI – 10-12.11.2019 R. Projekt Obchody Jedności...

Historia Jednej Piosenki oraz Wspomnień Bohatera – edycja 2022 (słuchowisko, webinarium, warsztaty)

Szanowni Państwo! Fundacja Polska360 ruszyła z projektem “Historia Jednej Piosenki...

Podziękowania – Kijów, 5.03.2022 r.

Państwowa Policja Ukrainy Kijów, 5.03.2022 r.Komenda Główna Policji w...

W 2021 r. nasza Fundacja przy dalszym wsparciu finansowym Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego realizowała projekt „Szlak Pamięci Nowogródzkiej AK – kontynuacja”. Naszym zamierzeniem była, pomimo przedłużającej się pandemii COVID-19 oraz pogarszającej się sytuacji społeczno-politycznej na Białorusi, kontynuacja opracowania i upowszechnienia wiedzy na temat miejsc pamięci żołnierzy Nowogródzkiej AK na terenie Białorusi – II etap Szlaku Pamięci Nowogródzkiej AK.

W ramach przeprowadzonych w 2021 r. prac archiwalnych i redakcyjnych ostatecznie na stronie projektu http://akfundacjakresy.pl/szlakpamieci/ (dostęp także w zakładce projekty na stronie naszej organizacji) zebraliśmy wszelkie dostępne informacje o lokalizacji grobów żołnierzy Okręgu Nowogródzkiego AK na terenie Białorusi.  Oddajemy je Państwu w formie bazy celem wykorzystania, odwiedzenia miejsc pamięci, przywołania Kresowych Żołnierzy Niezłomnych, którzy odeszli na wieczną wartę.

Niestety z uwagi na sytuację na Białorusi nie mogliśmy udać się jak co roku w poprzednich latach na Ziemię Nowogródzką, aby uporządkować groby żołnierzy AK, zapalić znicze pamięci. W 2021 r. zrobiliśmy to wirtualnie – poprzez portal, ale także cykl niezwykle cennych i ciekawych webinarów Pana dr Kazimierza Krajewskiego na temat sześciu wybranych cmentarzy żołnierzy AK na Białorusi. Warsztaty historyczne Pana Krajewskiego przetykane są ponadto niezwykle interesującymi opowieściami o losach pochowanych na nich żołnierzach. Ich walce o utrzymanie niepodległości Polski na tych terenach, o odwadze, poświęceniu, oddaniu Ojczyźnie.

Zapraszamy Państwa serdecznie to zapoznania się z Bazą grobów żołnierzy Okręgu Nowogródzkiego AK na Białorusi, a także do posłuchania webinarów/warsztatów historycznych online.

link do webinarów : http://akfundacjakresy.pl/szlakpamieci/webinary/

Gdy to będzie możliwe, odwiedźcie Państwo osobiście te wyjątkowe miejsca. Mamy nadzieję, że podział geograficzny cmentarzy na obecne obwody i rejony Białorusi ułatwi Państwu odnalezienie poszczególnych cmentarzy i mogił już na miejscu, na dawnych Kresach II RP.

Chwała Bohaterom !

Fundacja Polska360

Projekt dofinansowany w 2021 r. ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.