Historia Jednej Piosenki oraz Wspomnień Bohatera – edycja 2022 (słuchowisko, webinarium, warsztaty)

Jesteśmy z pomocą na Ukrainie.

Od wczoraj przedstawiciele naszej Fundacji wraz z Panią Marszałek...

Zaproszenie – projekt muzyczny Koncert „Jedności i Pokoju”

Szanowni Państwo, Już w niedzielę 29.10.2023 r. o godz. 17:00 Fundacja Polska360...

Efekty zbiórki, 02.03.22 r. – dziękujemy !

Wczoraj odebraliśmy dary zebrane w Szkołach Podstawowych nr 1,...

„Ossów 1920-2020” – Koncert z okazji 100. Rocznicy Bitwy Warszawskiej, 20.09.2020 r.

W niedzielę 20 września 2020 r. odbył się koncert...

Szanowni Państwo!

Fundacja Polska360 ruszyła z projektem “Historia Jednej Piosenki oraz Wspomnień Bohatera”. Poza tytułowym cyklem poświęconym wybranym pieśniom patriotycznym, projekt składa się również ze słuchowiska i warsztatu historycznego.

Projekt zaczęliśmy od kolejnej już edycji “Historii Jednej Piosenki”, a wszystkie cztery 15-minutowe odcinki dostępne są na stronie Facebook i YouTube Fundacji Polska360.

Teraz pragniemy zaprosić państwa na słuchowisko poświęcone jednemu cichemu Bohaterowi. Słuchowisko powstało na podstawie autentycznych wspomnień Jerzego Bilińskiego – żołnierza AK urodzonego w Rawie Ruskiej, który za swoją działalność trafił w 1944 roku do kompleksu sowieckich łagrów Baranowicze. „Wspomnienia Bohatera” to szansa, by poznać bliżej jego losy, tak podobne do tysięcy innych polskich bohaterów.

Premiera słuchowiska odbędzie się 29.10.2022 r. o godz. 17:00

Na wieczór wspomnień Bohatera zapraszamy już następnego dnia, w roli głównej – ppłk Stefanii Szantyr-Powolnej (ps. „Hanka”) – żołnierz Okręgu Wileńskiego AK, wieloletnia więźniarka sowieckich łagrów za walkę o niepodległość Polski, Prezes, a obecnie Honorowa Prezes Stowarzyszenia Łagierników Żołnierzy AK. Posłuchamy o przedwojennym Wilnie, pracy konspiracyjnej w ZWZ-AK, losie polskich żołnierzy po roku 1944 na Kresach Wschodnich oraz życiu w powojennej Polsce.

Rozmowa (webinarium) odbędzie się 30.10.2022 r. o godz. 17:00

Ostatniego dnia naszego projektu  pragniemy zaprosić państwa na warsztat historyczny, dotyczący działalności i losów żołnierzy Armii Krajowej na Kresach Wschodnich II RP w czasie i po II wojnie światowej. Warsztat odbędzie się w formule online.

Premiera warsztatów odbędzie się 31.10.2022 r. o godz. 17:00

Organizator: Fundacja Polka360

Partnerami projektu są: Stowarzyszenie Łagierników Żołnierzy Armii Krajowej, Powiatowe Centrum Kultury Fabryczka, Fundacja Wsparcia Historii i Kultury Polskiej, a także Fundacja Opieki i Jedności Kresowian. Partner medialny: Polska360TV.

Dofinansowano ze środków Instytutu Dziedzictwa Myśli Narodowej im. Romana Dmowskiego i Ignacego Jana Paderewskiego w ramach Funduszu Patriotycznego – edycja 2022 Wolność po polsku

Serdecznie zapraszamy!