RELACJA z „KONCERTU JEDNOŚCI I POKOJU”- WĘGRÓW 2022

„Koncert Jedności i Pokoju” 24.10.2022 r. godz. 19:00

Szanowni Państwo, Fundacja Polska360 zaprasza serdecznie  24.10.2022 r.  o godz. 19:00...

„Nóż w plecy” – 80 rocznica agresji sowieckiej na Polskę 16-18.09.2019 r.

W 2019 r. mija 80 lat od wybuchu II...

Szlak Pamięci Operacji Niemeńskiej 1920 r. r Nowogródzkiej AK

Kochani,Od lipca do listopada br, przy wsparciu Ministerstwa Kultury...

Podziękowania – Kijów, 5.03.2022 r.

Państwowa Policja Ukrainy Kijów, 5.03.2022 r.Komenda Główna Policji w...

…Mówimy głośne TAK dla solidarności i pokoju

Razem jesteśmy w stanie zrobić znacznie więcej. Jesteśmy przekonani, że ten symboliczny koncert będzie wyrazem naszego wsparcia dla przeżywających trudne chwile obywateli ukraińskich, w tym licznych grup Polaków na Ukrainie, a także podziękowaniem tym, którzy tak licznie się w pomoc im od lutego 2022 r. zaangażowali.”

Tymi słowami rozpoczął się wczorajszy koncert „Jedności i Pokoju” zorganizowany przez Fundacje Polska360 – 24 października w Centrum Dialogu Kultur w Węgrowie.

Załażeniem ww. wydarzenia było dodać nadziei i  wiary na lepsze jutro,  oraz zwrócić uwagę na uczucie jakim jest miłość, przyjaźń i braterstwo, które budują dobro w  każdym człowieku.

Zaprezentowany  stacjonarnie oraz online program był jednoczesnym hołdem dla wszystkich Bohaterów walk o niepodległość swoich Ojczyzn i  okazją do zintegrowania polskich oraz ukraińskich środowisk wokół pielęgnowania jedności i pokoju.

Pieśni i piosenki wykonane w jez. polskim i ukraińskim połączone były z fragmentami utworów literackich oraz prezentacjami video.

W koncercie wystąpili Artyści z Polski i Ukrainy: : Halyna Shevchuk, Nazar Tatsyshyn, Maciej Wróblewski, Michał Steciak, Weronika Zdzieborska oraz Uczestnicy konkursu The Voice of Powiat z Wołomina pod kierunkiem Klaudii Cituk .

Główny Organizator – Fundacja Polska360

Partnerzy projektu:

• Stowarzyszenie Klasztor Węgrów – Centrum Dialogu Kultur
  • Stowarzyszenie Łagierników Żołnierzy Armii Krajowej
  • Powiatowe Centrum Kultury Fabryczka
  • Fundacja Wsparcia Historii i Kultury Polskiej
  • Fundacja Opieki i Jedności Kresowian

Partner medialny: Polska360 tv

Projekt został dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury Kultura – Interwencje. Edycja 2022.