Obóz dla dzieci i młodzieży „Wielcy Polacy inspiracją dla młodych pokoleń”

KOLEJARZE – ZAPOMNIANI BOHATEROWIE RZECZYPOSPOLITEJ

BAZA BIOGRAFICZNA KOLEJARZY Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z elektroniczną...

Razem dla Żytomierza

Nad ranem wypełniony pomocą – darami mieszkańców Wołomina, Ząbek,...

Podziękowania – Kijów, 5.03.2022 r.

Państwowa Policja Ukrainy Kijów, 5.03.2022 r.Komenda Główna Policji w...

Zbiórka trwa

W dniu wczorajszym dary zebrane w Szkole Podstawowej nr...

W dniach 6 – 13 sierpnia 2022 r. nasza Fundacja zorganizowała obóz dla polskich dzieci i młodzieży z Białorusi „Wielcy Polacy inspiracją dla młodych pokoleń”. Obóz pełen atrakcji i ciekawej edukacji.  Organizatorze zadbali, aby dzieci każdego dnia poznały bliżej ciekawe postacie Polaków działających w różnych dziedzinach, które mogą się stać dla każdego z uczestników wzorem do naśladowania.

I tak bohaterami dnia byli Mikołaj Kopernik i Janusz Kusociński. Historia żyjącego w XV wieku wielkiego polskiego i światowego uczonego, który zrewolucjonizował astronomię, a następnie wizyta w Centrum Nauki jego imienia w Warszawie to był zastrzyk trudnych nauk ścisłych przez zabawę. Następnie zachęciliśmy dzieci do poznania postaci wybitnego, przedwojennego sportowca polskiego, dziennikarza – Janusza Kusocińskiego. To postać nietuzinkowa – mistrz olimpijski, żołnierz.

Było też spotkanie z polskimi górami w środku Warszawy. Bohaterką dnia była wielka Polka – Wanda Rutkiewicz. Po poznaniu jej postaci dzieci miały możliwość spotkania się z ratownikami Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego – były ciekawe filmy, relacje z wypraw, pokazy sprzętu. Po tym dzieci mogły osobiście spróbować swych sił na ściance wspinaczkowej.

Zaplanowano również dzień obozowych nowych technologii. Uczestnicy obozu poznali wyjątkowe miejsce – FPS Center i mogli poznać aktywności e-sportowe. To były zupełnie nowe doznania.

Każdy dzień obozu kończył się nauką i zabawą z językiem polskim.

Dużo się działo i tydzień minął bardzo szybko.

W dniu 13.08 odbyło się uroczyste zakończenie obozu. Uczestnicy dostali dyplomy za uczestnictwo, gadżety.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom, opiekunom, koordynatorom!

Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach zadania publicznego dotyczącego pomocy Polonii i Polakom za Granicą 2022.