Obóz dla dzieci i młodzieży z Ukrainy „Polacy z Ukrainy – rozwój młodego pokolenia”

84. rocznica napaści sowieckiej na Polskę oraz Światowy Dzień Sybiraka

W dniu 17.09 odbędą się uroczystości upamiętniające 84. rocznice...

Nasza pomoc dla Ukrainy trwa

Z przyjemnością informujemy, że do Państwowego Instytutu Chirurgii i...

„Zaszum Nam Polsko” – cykl koncertów patriotycznych

Fundacja Polska360 pragnie zaprosić wszystkich Państwa na wydarzenie muzyczno-historyczne...

Wirtualne Muzeum Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie – kontynuacja 2023

W roku 2023 przystąpiliśmy do kolejnego etapu wieloletniego projektu...

W dniach 21-28 sierpnia 2022 r. młodzież z Kulturalno-Oświatowego Stowarzyszenia „Polonia Zwiagelszczyzny” z Nowogrodu-Wołyńskiego oraz Kulturalno-Oświatowego Stowarzyszenia im. H. Sienkiewicza w Malinie uczestniczyła w obozie letnim „Polacy z Ukrainy – rozwój młodego pokolenia”, który odbył się w Centrum Dialogu Kultur w Węgrowie.

Dla młodych ludzi była to okazja, aby choć na kilka dni oderwać się od smutnej, wojennej rzeczywistości na Ukrainie.

W ciągu tych dni odbywały się wycieczki, warsztaty muzyczne i liderskie, spacery tematyczne związane z historią zwiedzanych miast; uczestnicy poznawali historię wybitych Polaków – narodowych patronów roku 2022.

Młodzież zwiedziła z przewodnikiem Warszawę, a w niej Stare Miasto, Łazienki Królewskie i Muzeum Geologiczne. Taki spacer tematyczny połączony z poznawaniem historii stolicy bardzo się wszystkim podobał.

W następnych dniach uczestnicy obozu zwiedzali również Drohiczyn i okolice Węgrowa, Muzeum Diecezjalne im. Jana Pawła II, Nadbużańskie Centrum Turystyki Kajakowej, Ośrodek Edukacji Ekologicznej „Puszczyk”, fermę strusi w Borzychach. Był też rejs katamaranem po Bugu.

Znalazł się też czas na relaks na plaży, gry sportowe, wieczory przy grach planszowych.

Zorganizowano również obchody Dnia Niepodległości Ukrainy, podczas których polska młodzież z Ukrainy zaprezentowała przepiękne występy.

Warsztaty językowe, historyczne, muzyczne były okazją do zdobycia nowych umiejętności, ale też świetną zabawą.

Na zakończenie obozu wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i upominki.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom. Wierzymy, że pobyt na obozie wzbogacił ich wiedzę o kraju przodków i poczucie tożsamości narodowej.

Dziękujemy naszym opiekunom za pozytywną atmosferę i emocje, interesujące zajęcia, za stałą opiekę nad dziećmi i za bardzo cenne upominki i prezenty.

Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach zadania publicznego dotyczącego pomocy Polonii i Polakom za Granicą 2022.