Obóz dla dzieci i młodzieży z Ukrainy „Polacy z Ukrainy – rozwój młodego pokolenia”

Podziękowanie – Hrubieszów

Hrubieszów, 07.03.2022 r. PanArtur KondratPrezes ZarząduFundacja POLSKA360  Szanowny Panie Prezesie,  w imieniu...

W naszym Ośrodku cały czas coś miłego się dzieje:)

Dzisiaj sprzątaliśmy teren, już wkrótce lato. W różny sposób też...

Odwiedziny u rodzin z Ukrainy

W dniu 25 maja przedstawiciele Fundacja Polska360 z Prezesem...

Kresy Nieutracone 2021

Zespół Fundacji Pomocy i Więzi Polskiej KRESY RP ma...

W dniach 21-28 sierpnia 2022 r. młodzież z Kulturalno-Oświatowego Stowarzyszenia „Polonia Zwiagelszczyzny” z Nowogrodu-Wołyńskiego oraz Kulturalno-Oświatowego Stowarzyszenia im. H. Sienkiewicza w Malinie uczestniczyła w obozie letnim „Polacy z Ukrainy – rozwój młodego pokolenia”, który odbył się w Centrum Dialogu Kultur w Węgrowie.

Dla młodych ludzi była to okazja, aby choć na kilka dni oderwać się od smutnej, wojennej rzeczywistości na Ukrainie.

W ciągu tych dni odbywały się wycieczki, warsztaty muzyczne i liderskie, spacery tematyczne związane z historią zwiedzanych miast; uczestnicy poznawali historię wybitych Polaków – narodowych patronów roku 2022.

Młodzież zwiedziła z przewodnikiem Warszawę, a w niej Stare Miasto, Łazienki Królewskie i Muzeum Geologiczne. Taki spacer tematyczny połączony z poznawaniem historii stolicy bardzo się wszystkim podobał.

W następnych dniach uczestnicy obozu zwiedzali również Drohiczyn i okolice Węgrowa, Muzeum Diecezjalne im. Jana Pawła II, Nadbużańskie Centrum Turystyki Kajakowej, Ośrodek Edukacji Ekologicznej „Puszczyk”, fermę strusi w Borzychach. Był też rejs katamaranem po Bugu.

Znalazł się też czas na relaks na plaży, gry sportowe, wieczory przy grach planszowych.

Zorganizowano również obchody Dnia Niepodległości Ukrainy, podczas których polska młodzież z Ukrainy zaprezentowała przepiękne występy.

Warsztaty językowe, historyczne, muzyczne były okazją do zdobycia nowych umiejętności, ale też świetną zabawą.

Na zakończenie obozu wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i upominki.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom. Wierzymy, że pobyt na obozie wzbogacił ich wiedzę o kraju przodków i poczucie tożsamości narodowej.

Dziękujemy naszym opiekunom za pozytywną atmosferę i emocje, interesujące zajęcia, za stałą opiekę nad dziećmi i za bardzo cenne upominki i prezenty.

Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach zadania publicznego dotyczącego pomocy Polonii i Polakom za Granicą 2022.