Tanecznym krokiem przez Polskę i Kresy

Podziękowania – Kijów, 5.03.2022 r.

Państwowa Policja Ukrainy Kijów, 5.03.2022 r.Komenda Główna Policji w...

„Koncert Jedności i Pokoju” 24.10.2022 r. godz. 19:00

Szanowni Państwo, Fundacja Polska360 zaprasza serdecznie  24.10.2022 r.  o godz. 19:00...

Pomoc dla Żytomierza

Z radością informujemy, iż pomoc w postaci art. spożywczych...

Tu padły pierwsze strzały – Szymankowo-Tczew 1.09.2021

Jak co roku, także w 2021 r. nasza Fundacja...

Fundacja Polska360 pragnie zaprosić na wydarzenie taneczno-muzyczne pt. „Tanecznym krokiem przez Polskę i Kresy”. Projekt odbędzie się w dniach 11-12.12.2021 r.  w formule online. W trakcie wydarzenia swój dorobek zaprezentują artyści z terenów dawnych Kresów Wschodnich II RP oraz zespoły z Polski. Będzie to doskonała okazja do poznania polskich tańców tradycyjnych i ludowych.

11.12.2021 r. o godz. 20:00 wyemitowany zostanie występ polskich zespołów z Litwy. W koncercie pt. „Roztańczone Rudomino” wystąpią następujące zespoły: Zespół Pieśni i Tańca Ludowego  „Rudomianka”, Zespół Tańca ludowego „Hałas”, Zespół taneczny „Kropelki” oraz Zespół Pieśni i Tańca „Mały Jawor”. Emisja  koncertu odbędzie się z Wielofunkcyjnego Ośrodku Kultury w miejscowości Rudomino na Litwie.

12.12.2021 r. o godz. 20:00 odbędzie się emisja tanecznych występów grup z Polski, pt. „Polska w Kalejdoskopie”. Wezmą w niej udział Zespół „Sokołowianie” z Sokołowa Podlaskiego oraz „Zespół Tańca Ludowego Orkan” z Sadownego.

Transmisje występów będą dostępne na stronie Fundacji You Tube oraz profilu Facebooku a także udostępniona na stronach Partnerów Projektu.

Serdecznie zapraszamy!

Partnerami projektu „Tanecznym krokiem przez Polskę i Kresy” są: Stowarzyszenie Łagierników Żołnierzy Armii Krajowej, Sokołowski Ośrodek Kultury, Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Sadownem, Wielofunkcyjny Ośrodek Kultury w Rudominie (Litwa), Fundacja Wsparcia Historii i Kultury Polskiej oraz Fundacja Opieki i Jedności  Kresowian. Partner medialny: Polska360TV.

Projekt został dofinansowany ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury w ramach programu „Taniec”, realizowanego przez Narodowy Instytut Muzyki i Tańca.