Relacja z wydarzenia w Warszawie / 17 września – 84. rocznica agresji sowieckiej na Polskę

XXXIV MIĘDZYNARODOWY ZJAZD ŁAGIERNIKÓW ŻOŁNIERZY AK – RELACJA

W dniu 30 maja z różnych części Kresów II...

Projekt „Pamięć – Edukacja – Tożsamość” – II rok zakończony

Wraz z końcem roku kalendarzowego kończy się także w...

Solidarni z Ukrainą – wsparcie finansowe 💙💛

Od pierwszego dnia inwazji rosyjskiej na Ukrainę nasza Fundacja...

Wolontariusze z USA w Konstancinie

W dniu wczorajszym w naszym ośrodku dla uchodźców z...

Dnia 17 września 2023 roku, przy skwerze Matki Sybiraczki, odbyły się uroczystości upamiętniające 84. rocznicę napaści sowieckiej na Polskę w 1939 roku. Wydarzenie zgromadziło liczne grono uczestników, wśród których znaleźli się przedstawiciele władz państwowych, wojska polskiego, organizacji społecznych oraz mieszkańcy Warszawy i okolicznych miejscowości.

O godz. 12:00 odbyła się Uroczystość pod Pomnikiem Poległym i Pomordowanym na Wschodzie .  To coroczny punkt obchodów rocznicy agresji sowieckiej na Polskę , w której uczestniczyła także nasza delegacja   Fundacji Polska360 oraz Stowarzyszenie Łagierników Żołnierzy AK.

Pomnik pod którym składane są wiązanki przedstawia wagon deportacyjny z leżącymi na nim krzyżami.  Przed stojącą na torze kolejowym platformą ułożono 41 podkładów kolejowych, na których umieszczono nazwy pól bitewnych z września 1939 r. znajdujących się we wschodniej Polsce oraz nazwy miejscowości-miejsc kaźni narodu polskiego w ZSRR. Pomnik został wybudowany ku czci Polaków poległych i pomordowanych na Wschodzie, a w szczególności wywiezionych do łagrów na Syberii oraz ofiar Zbrodni Katyńskiej.

Ceremonię rozpoczęto od odśpiewania hymnu państwowego.

List do uczestników uroczystości skierował Prezydent RP Andrzej Duda, został odczytany także lis od Pani Marszałek Sejmu Elżbiety Witek,  głos zabrali przedstawiciele władz państwowych, wśród nich m,in. Premier Mateusz Morawiecki, Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego Piotr Gliński, Szef Urzędu ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych Jan Józef Kasprzyk.

Podczas przemówień podkreślano siłę i wytrwałość polskiego narodu w obliczu wielu trudności. Następnie odbył się  Apel Pamięci oraz ceremonia złożenia wieńców. Delegacje złożyły kwiaty i oddały hołd wszystkim Bohaterom , którzy oddali swe życie poległym i pomordowanym na Wschodzie Obchody zakończyły się modlitwą za dusze poległych , z  życzeniami pokoju oraz jedności narodowej. Wydarzenie to jak zawsze ma duże znaczenie dla naszych organizacji, dlatego też corocznie oddajemy hołd i czcimy pamięć Ofiar napaści sowieckiej na Polskę.

Cześć i Chwała ich Pamięci!